הסיפור שלנו

עם הולדת הבן שלי, נוכחתי לדעת כמה מעבודת ההורות שלי היא בעצם לא לגמרי שלי, אלא אוטומטית, מתוך תבניות והתנהגויות שנצרבו בי לאורך חיי. מבוהל, קצת חרד וחדור מוטיבציה החלטתי לעשות צעד ראשון כדי לבחור לעצמי דרך משלי – להרגיש שאני "על זה". התחלתי במחקר עצמי אחר ההורה שאני רוצה להיות. המסע הזה הביא אותי לקרוא ערמות של ספרים, להשתתף במספר לא מבוטל של סדנאות והרצאות והוא ממשיך ומעמיק כל הזמן. נחשפתי ל"תקשורת מקרבת" והעמקתי בשיטה. העברתי סדנאות בנושא לגננות וסייעות במגזר הציבורי. במקביל הקמנו גן ילדים קטן ואינטימי, התחלתי ל״גנן״ בו, ועם הזמן מצאתי עצמי מעביר יותר ויותר מהזמן שלי עם ילדים. כשלא הייתי עם ילדים אז קראתי, הקשבתי ודיברתי על ילדים. החלו לנבוע ממני שאלות של מהות:

מה תפקידי כהורה? 

מה ראוי ללמד ילדים?

כיצד להכין את ילדינו להיות מבוגרים מוגשמים בעולם של המחר ואיזה מן עולם זה עומד להיות?

ומה זה בכלל אומר להיות בן אדם?

השאלות האלו הובילו אותי לנבור במתודות חינוך קיימות ולהיווכח שיש להן כבר תשובות, והרבה! יש המון רעיונות, מחקרים, פרשנויות ותיאוריות מאוד רלוונטיות ועדכניות לגבי ילדות, הורות וחינוך. עם הזמן, שמתי לב שעצם שאלת השאלות וההעמקה בהן מביאה תוצאות עצומות ומשנות מציאות עבורי. 

התחלתי לימודי אנתרופוסופיה וחינוך וולדורף ותוך כדי הלימודים ביקרתי בהמון גנים ובתי ספר ממגוון מתודות חינוך אלטרנטיביות. בעיקרון, אני משתדל לבקר בכל מסגרת שאני שומע שקורה בה דברים טובים, בלי קשר למתודה שעליה היא מושתתת. אני ממשיך ללמוד בהנאה וצמא רב, מוצא עצמי מתרגש עד דמעות מקריאת טקסטים של אנשים חכמים ומנוסים וכל הזמן מגלה עוד ועוד פרויקטים מקסימים הקשורים לחינוך אלטרנטיבי. 

ואז עולה בי השאלה: איך זה שלא הייתי מודע לכל הדברים האלה? למה המתודות והרעיונות האלה לא נגישות מספיק? איך זה שהן לא המיין-סטרים? השאלה הזאת יצרה בי מוטיבציה חזקה ותחושת שליחות לספק מצד אחד סביבה ופעילויות מתאימות לילדים ומצד שני להנגיש את הידע הזה למבוגרים, כדי שנדע, ושיהיה לנו קל יותר לבחור בהורות ובחינוך לילדינו. 

מכאן קם לו "עץ וקשת" מרכז שמטרתו לספק לילדים מרחב תואם ולהנגיש להורים תכנים רלוונטיים ועדכניים בנושא ילדות, הורות וחינוך. זאת כדי לעזור לילדינו להיות רלוונטים ומוגשמים, לצד הורים רלונטים ומוגשמים.

אני מאמין

"ילדים צריכים להיות במרחב מאפשר, עם ריח של בית שיהווה מרחב שייכות עבורם. מקום בו הם יוכלו לשקוד על יחודיותם, להיות עדים לאחרים, ולהתברך בזה שהם עצמם נראים. מקום שהוא מלא כוונה, שבו הם ירגישו את האכפתיות במובנה העמוק וזה יעשה גם אותם אכפתיים ונותנים כלפי הזולת" – דני לסרי

אני מאמין ש"עלינו להפגיש את הילדים עם מבוגרים אותנטיים, המבינים לליבם ומכירים את עולמם. מבוגרים שיפגשו את הילדים בקסם, ביראה ובסקרנות כדי שלא יתרוקנו ויאבדו את הרלוונטיות הטמונה בהם – כדי שישארו אנשים חיים!" – דני לסרי

אני מאמין שכהורים עלינו לשמור על ילדינו ולחשוף אותם לעולם באופן מבוקר ותואם את גילם והתפתחותם: בגיל הרך הילדים צריכים להיות חשופים לתכנים שיקנו להם הנאה, פיזיות ושקט פנימי ולכן הם זקוקים למרחב מאפשר, להתנסות ברמה הגופנית והפיזית ופחות ברמה האינטלקטואלית. הילד לומד מתוך חיקוי ועל כן מתפקידנו לדאוג לתכנים שמחברים אותו למהות הילדית ומעוררים בו תחושת הצלחה והנאה. 

הילדים מצטרפים לעולמנו שהוא עולם של מבוגרים. עולם רבוי צבעים, קולות רמים, קצב מסחרר, מסכים ועוד. ׳עץ וקשת׳ הינה מסגרת פעילויות וחוגים שמנסה לייצר רגע הפסקה מכל זה ולהחליף את הגירויים הרגילים המקיפים אותנו בבועה של קסם, פשטות וקשב כדי להעניק לילדים תחושת ביטחון ונועם. תחושה שתהווה בסיס להתפתחות הגוף שלהם. ומאוחר יותר בסיס עליו הם יפתחו כלים להתמודד עם העולם של היום ושל המחר.

אחד הכלים החשובים היום לדעתי הוא היכולת להתבונן. היכולת להסתכל על כל רגע כחדש ולא כעוד אחד מהדברים שאנחנו כבר יודעים, מזהים ומכירים, היכולת להרגיש את עצמנו. עלינו לתרגל מיומנות זאת כדי לפתח אמפתיה לאחרים, כדי להגיב באופן אותנטי יותר ולא אוטומטי. 

בברכה, איתי פאר

צריך עזרה?
Powered by